03 Aug

Lubenica – Ukusna, hranljiva i lekovita

Crvena, sočna i rashlađena lubenica je pravi melem za telo u vrelim letnjim danima. Osim što gasi žeđ, lubenica vrlo povoljno deluje na rad organa za varenje i izlučivanje vode iz organizma.

1. Ima malo kalorija, neverovatno je hidratantna i bogata vitaminima – Šoljica lubenice ima samo 46 kalorija, ali sadrži oko 20 posto dnevne potrebe organizma za vitaminima A i C i 5 posto dnevne potrebne kalijuma.

2. Lubenica pročišćava krv – Jeste li znali ovo hladno, slatko i osvežavajuće voće može delovati kao tonik krvi? Da, lubenica ima osvežavajući i efekat pomlađivanja na telo i deluje kao savršen tonik krvi!

3. Prirodna zaštita od sunca – Lubenica je bogata likopenom, a likopen koži pomaže u bržoj adaptaciji UV zračenja, tako da ima veliku važnost u zaštiti kože od sunca.

4. Uklanja nadutost – Edem ili zadržavanje vode može učiniti da se osećate malo otečen i nelagodno. Poznato je da lubenice podstiču mokrenje i na taj način ublažavaju ovaj problem. Lubenica takođe deluje kao diuretik i laksativ.

5. Ublažava depresiju – Lubenica pomaže u podizanju raspoloženja i samim tim ublažava depresiju.

KAKO JE BIRATI

Prilikom kupovine lubenice treba obratiti pažnju na njenu koru. Ona mora da bude glatka i ne previše sjajna. Kada se udari po kori, zvuk ne sme da bude šupalj, a strana na kojoj je lubenica ležala na zemlji tokom sazrevanja treba da bude žućkasta. Lubenica se čuva u frižideru cela ili sečena najviše nedelju dana. Isečena treba da se omota plastičnom folijom, kako bi se sprečilo njeno isušivanje i upijanje mirisa druge hrane.

ZBOG ČEGA JE ZDRAVA

Lubenica važi za izuzetno zdravu namirnicu. Najpre zbog toga što sadrži 93 odsto vode, dok šećera ima između šest i 14 odsto. Ima i obilje minerala i vitamina, a vrlo malo belančevina. Od vitamina najviše ima karotena, vitamina grupe B i nešto malo C. Kada je reč o mineralima, u najvećoj meri ima kalijuma, magnezijuma, fosfora, kalcijuma, cinka, gvožđa i bakra. Dobar je izvor i likopena. Zbog svega navedenog, lubenica je idealan dijetetski plod. Takođe, preporučuje se trudnicima, kako bi njihovo telo bilo obezbeđeno nutrijentima.

KAO LEK

Osim što gasi žeđ, lubenica vrlo povoljno deluje na rad organa za varenje i izlučivanje vode iz organizma. Preporučuje se i u ishrani ljudi sa bolestima srca, krvnih sudova, bubrega, žuči i jetre. Veoma je korisna kod obolelih od hroničnog hepatitisa. Takođe, olakšava tegobe osobama sa kamenjem u žuči, bubrezima ili bešici, utiče na njihovo rastvaranje i izbacivanje, uz istovremeno sprečavanje stvaranje novih kalcifikata. Konzumiranjem lubenice olakšava se metabolizam i normalizuje crevna flora.

* Preporučuje se da makar jednom nedeljno na dnevnom meniju bude lubenica, kao odličan čistač organizma