04 Dec

Bitka koja je promenila tok rata

Sto prva godišnjica presudne Rudničke ofanzive u Velikom ratu protiv austrougarskih osvajača, koja je preokrenula njegov ishod planiran u Beču i Berlinu, obeležena je u četvrtak prigodnim manifestacijamau Gornjem Milanovcu . Upravo iz Milanovca, na jučerašnji dan 1914. počela je bitka koja se i danas, kao ratni fenomen, izučava na svetskim vojnim učilištima.

Kolubarska-bitkaVence na bistu vojvodi Živojinu Mišiću, grobnicu đenerala Božidara Terzića, spomenik 1.300 kaplara i spomen-obeležja u obližnjim Boljkovcima gde se odigravala ključna faza bitke, položili su predstavnici opštine, Vojske Srbije i Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. “Oni su nam darivali slobodu” – zajednički je moto ovih počasti slavnim ratnicima.

suvoborska bitka– U Milanovcu je bila stacionirana Prva armija na čelu s Mišićem, tada generalom. Posle konsultacija s komandantima divizija, on u zgradi Okružnog načelstva odlučuje o otpočinjanju Rudničke ofanzive. “Svedok” istorijske naredbe je i ploča na zgradi postavljena 3. decembra 1939. Zapovest je glasila: “Rešio sam da sa celom armijom sutra, 3. decembra, u tri časa ujutru, preduzmem napad na neprijatelja. Ostale armije i delovi Užičke vojske u isto vreme preduzeće napad.” Trg kneza Mihaila bio je tesan za vojsku i narod koji su bili spremni za ofanzivu. Posle smotre i razgovora s vojnicima, izdao je komandu: “Prva armija sa ostalom vojskom, napred u Rudničku ofanzivu za konačno oslobođenje zemlje!” U narednih 12 dana austrougarske trupe su pod silinom udara srpske vojske napustile Srbiju. U čast velike pobede, general Mišić proizveden je u čin vojvode, a 6. decembra 1914. proglašen je za počasnog građanina Milanovca – objašnjava istoričar Aleksandar Marušić, kustos Muzeja rudničko-takovskog kraja.

“KRŠTENjE”

Posle Drugog svetskog rata, 1945. zvaničan naziv bitke – Suvoborska bitka, odnosno Rudnička ofanziva, komunističke vlasti su preimenovale u Kolubarsku bitku, jer im je smetao Suvobor, to jest njegov najpoznatiji deo Ravna gora, kao stecište četnika – kaže kustos Marušić.

preuzeto sa sajta Novosti, autor: M.Bošnjak